Martat ovat todella monessa mukana. Jämsän perinneruoka
Liponen oli tarjolla Alhojärven koululla 25.8.12 lähiruokapäivänä marttojen
toimesta.
Tässä nyt kaikille kokeiltavaksi liposen reseptit:
Jaakko Kolmosen kirjan mukaan
400 g porsaan
lapaa
1 ½ l vettä
pala lanttua n. ½ lanttua
1 dl kaurahiutaleita
1 tl suolaa
1.
keitä lihapalaa 40 min.
2.
nosta liha jäähtymään ja pieni suupaloiksi
3.
vuole lantusta ohuita lastuja, liposia,
pane lastut ja ryynit keittoon
ja keitä keitto kypsäksi
Liponen Marttojen lähiruokatilaisuudessa:
400 g porsaan lapasuikaleita
½ lanttua
(leikataan tai tehdään viipalointiterällä lastuiksi)
1 dl kauraryynejä
1- 2 tl suolaa ja hiven maustepippuria
1 ½ l vettä
1. Ruskista lihasuikaleet uunissa (tai miksikä ei padassa
hellalla)
2. Jos käytät uunia, laita eri astiassa lanttusuikaleet
uuniin kypsymään. Käytä vähän öljyä ja
ripaus suolaa liposten päälle (Hellalla kattilassa ilman vettä onnistuu myös
vähän rypsiöljyä kattilan pohjalle)
3. Kauraryynit on myös hyvä ennen keittoon lisäämistä
kypsentää vedessä. (Kaurahiutaleita ei tarvitse esikypsentää ne voi lisätä
keittovaiheessa)
Se haitta tässä on että likaantuu astioita, mutta maku on
taatusti parempi.
Yhdistä kaikki aineet kattilaan ja anna Liposen lopullisesti
kypsyä ja maustua.
Jos miellyt Liposeen, sitä voi tehdä parin kerran satsin
maku vain paranee.
Kiitos Irja Heinäkengälle ja Jämsän Martoille
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti