torstai 21. maaliskuuta 2019

Voileipäkakkuja


Tiistai-iltaa vietettiin taas martta-majalla toihukkaissa merkeissä. Soile piti meille voileipäkakku-kurssin, jossa opimme tekemään neljä erilaista voileipäkakkuja. Saimme myös yleisiä ohjeita voileipäkakkujen tekoon ja korsteluun.


Valmistimme perinteisen kinnuvoileipäkakun, maistuvan kalakakun, kasvissyöjille sopivan kasvisvoileipäkakun ja gluteenittoman vegekakun joka sopii myös vegaaneille. Ohjeet kakkuihin tulee myöhemmin.


Paikalla oli lähes kaksikymmentä marttaa tutustumassa ja virkistämässä muistiaan voileipäkakkujen teosta.

MUUTAMIA OHJEITA VOILEIPÄKAKUN TEKOON
· Varaa 1,2-1,5 leipäviipaletta/vieras. Huomioi muut tarjottavat ja mm. lasten määrä.
· Ota huomioon myös allergiat ja erityisruokavaliot. Mieti, teetkö kakun joka käy kaikille vai erillisen pienen kakun erityisruokavalioon.
· Mieti mitä leipää haluat käyttää (vehnäleipä, sekaleipä, ruisleipä yms).
· Tee kakku edellisenä päivänä päällisiä vaille valmiiksi ja kääri se tiukasti tuorekelmuun.
· Käytä tiiliskivirakennelmaa.

KOSTUTUS
· Suhteuta kostutuksen määrä täytteen kosteuteen.
· Normaalikokoiseen kakkuun menee yleensä 2-3 dl kostuketta.
· Alin kerros vaatii yleensä vähiten kosteutta, koska kosteutta valuu yön aikana alimpaan kerrokseen.
· Laimea liha-, kala- tai kasvisliemi
· Vissy tai leimea sitruunamehu
· Maito

TÄYTE
· Suolaiseenkin kakkuun voi laittaa hieman makeaa, esim hilloa, mutta varo liikaa makeutta.
· Tuorejuusto (maustamaton tai maustettu)
· Tuorejuusto ja turkkilainen jugurtti
· Sulatejuusto ja ranskankerma
· Koskenlaskijan ruokasulatejuusto
· Majoneesi (terveysriski kesäkuumalla)
· Liha, kana, kala
· Vihannekset ja hedelmät
· Yrtit
· Katkarapu (terveysriski kesäkuumalla)
· Pieni määrä hilloa
· Käytä mielikuvitusta ja uskalla!

KUORRUTUS JA KORISTELU
· Usein käytetään samoja aineita kain täytteessä. Se on taloudellista ja vieraat näkevät heti, millaisesta kakusta on kyse.
· Herneenversot, kurkku, tomaatti ovat hyviä koristeita
· Erilaiset salaatit käyvät myös, mutta muista, että ne nahistuvat helposti.
· Huomioi koristelussa myös se, että kakkua on helppo leikata.
· käytä mielikuvitusta, onnistut varmasti!

Lopputuloksia maistelimme kahvin kerä, ja hyviähän ne olivat.

KASVISVOILEIPÄKAKKU

TÄYTE
· 1 hapan omena
· 1 tlk (277/145 g) ananasmurskaa
· kurkkua
· 200 g paprika-chili-tuorejuustoa
· 1,5 dl ranskankermaa
· sitruunamehua, sitruunapippuria ja suolaa tarvittaessa

KOSTUTUS laimealla kasvisliemellä

PÄÄLLE
· 350 g paprika-chili-tuorejuustoa
· 1 dl juustoraastetta
· kirsikkatomaatteja
· kurkkua
· viinirypäleitä
· persiljaa

KALAVOILEIPÄKAKKU

TÄYTE
· 3 keitettyä munaa
· 300 g savukirjolohta
· 150 g auramurua
· 3 dl turkkilaista jugurttia
· tilliä
· sitruunapippuria, sitruunamehua

KOSTUTUKSEEN
· 2 rkl sitruunamehua
· 1dl vettä

PÄÄLLE
· 200g maustamatonta tuorejuustoa
· 2 dl täytettä
· kylmäsavulohta
· sitruunaviipaleita
· tilliä

GLUTEENITON JA VEGAANINEN VOILEIPÄKAKKU

TÄYTE
· soijatuorejuustoa
· soijajugurttia
· kasviksia esim. paprikaa, kurkkua, tomaattia
· hienonnettuja kapriksia
· pippuria, suolaa tarvittaessa
· juustokuminaa ripaus
· timjamia ripaus

KOSTUTUS vissyllä

PÄÄLLE
· täytettä
· kapriksia
· kasviksia

KINKKUVOILEIPÄKAKKU

TÄYTE
· 300 g kinkkusuikaletta
· 1 Koskenlaskijan ruokasulatejuusto
· 1 paprika
· 1 punasipuli
· pippuria ja suolaa tarvittaessa

KOSTUTUS vissyllä

PÄÄLLE
· 300 g yrttisulatejuustoa
· kinkkuleikkelettä
· punasipulia
· kirsikkatomaatteja
· persiljaa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti