tiistai 2. huhtikuuta 2024

Keittoja, keittoja, keittoja

 


Maaliskuussa maisteltiin erilaisia keittoja. Tarjolla oli hirvi-, kasvissose-, nuudeli-, suppilovahvero- ja Iranilaista linssikeittoa.


Maistelijoita oli paikalla mukavasti ja keitot maistuivat kaikille. Lautaset lähes nuoltiin puhtaiksi.
Keittojen lisäksi tarjolla oli myös sämpylöitä ja itse tehtyä hummusta.


Kuvassa nuudeli- ja kasvissosekeitto.

Nuudelikeitto

2-3 levyä vehnänuudeleita
2 dl herneproteiinia
3-4 porkkanaa
1 sipuli
1 chili
2 valkosipulinkynttä
pieni pala tuoretta inkivääriä
2 dl herneproteiinia 
2dl kookoskermaa

Pilko chili, porkkana, sipuli ja valkosipuli. Kuori ja raasta inkivääri. Lisää kattilan pohjalle tilkka öljyä ja kuulota sipuleita siinä hetki. Lisää loput pilkotut aineet ja anna niiden maustaa lientä hetken aikaa. Lisää vettä noin 2 litraa ja kiehuta kunnes porkkanat ovat kypsiä. Lisää lopuksi herneproteiini, kookoskerma ja nuudelilevyt. Keitto on valmis kun nuudelit ovat kypsiä.
Tarjoile silputun korianterin kanssa. 


Kuvassa hirvi-, kala- ja suppilovahverokeitto.

Irlantilainen linssikeitto

2,5dl vihreitä linssejä

2,5dl punaisia linssejä

1-2 sipulia

1 valkosipuli

3-4 porkkanaa

(1dl riisiä)

2-3 kanaliemikuutiota

3tl sitruunamehua

1tl sitruunapippuria

1tl kuminaa

1,5-2l vettä

1-2 rkl sarviapilaa (tai rakunaa)

2tl suolaa

3rkl öljyä

Pilko sipuli ja porkkana pieniksi paloiksi ja kuulota niitä öljyssä, lisää mausteet. Pese linssit ja riisi yhdessä ja anna niiden liota hetki vedessä. Lisää ne yhdessä kattilaan ja kaada vesi päälle. Lisää kattilaan myös liemikuutiot ja muut mausteet. Keitä kypsäksi, noin 30 minuuttia. Tarvittaessa voi lisätä vettä jos keitto on liian paksua.

Lautaselle voi halutessaan lisätä vähän valkosipulivaahtoa syventämään makua.

Valkosipulivaahto tehdään sekoittamalla öljyä, valkosipulin kynsiä, viinietikkaa, sokeria ja suolaa sauvasekoittimella tai tehosekoittimella tasaiseksi vaahdoksi.

Tässä hieman tietoa sarviapilasta:

Sarviapila on vanha intialainen ja välimeren itäosista aina Kiinaan asti käytetty mauste. Maku muistuttaa rakunaa. Sitä voi käyttää siemeninä, tuoreina ja kuivattuina lehtinä. Sarviapilan keltaisia timatinmuotoisia siemeniä käytetään mm. suolakurkkujen valmistuksessa. Nuoria sarviapilan lehtiä käytetään erilaisten ruokien, kuten keittojen ja kasvisruokien maustamiseen. Kuivatuissa lehdissä on pistävä maku ja voimakas ominaishaju, joten niitä on käytettävä varoen. Suomessa sarviapilaa saattaa löytyä etnisistä ruokakaupoista. Sitä voi tilata myös netistä esim osoitteesta ayurmarket.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti