Oli ilo saada maistella niin monenalaista herkkua reseptien vaihtoillassa. Jokainen resepti oli erilainen.
Ja hyvältä näytti herkkupöytä.
Illan reseptit:
Näkkileipä eli ohut
hämäläinen pitoleipä
3
dl laktoositonta
maitoa
1
rkl suolaa
2
dl isoja kaurahiutaleita
Sekoita 3 dl maitoa
suola ja kaurahiutaleet
Anna niiden turvota
vähintään puoli tuntia
7
dl laktoositonta
maitoa
75
g hiivaa
n. 2
kg vehnäjauhoja
100
g pehmeää voita
Lisää loppu maito ja
hiiva taikinapohjaan.
Alusta löysähkö taikina.
Lisää loppuvaiheessa
pehmeä voi.
Peitä taikina ja anna
nousta tunnin verran.
Noussut taikina on hyvin
huokoista.
paloittele taikina
neljään osaan ja painele paloista tasainen levy.
Kauli taikina hyvin
ohueksi, jos saat taikinan 3 mm paksuiseksi leipä on uunista otettua kuivaa.
Kuvioi taikinalevy
taikinapyörällä neliöihin ja pistele tiheään ennen paistoa.
Paista näkkileipää 225
asteen uunissa
n 15min.
Leipien maku paranee
parin päivän aikana.
-Marjatta-
Kuppikakku
Astian pohjalle
laitetaan kakkulevy, joka kostutetaan esim.tuoremehulla. Päälle levitetään
hilloa ja marjoja. Sitten lisätään kunnon kerros rahkaseosta. Näin tehdään
kerroksia ja viimeisksi kakku peitetään rahkalla ja levitetään päälle marjoja.
Kuppikakkuun voi käyttää tavallista kääretorttulevyä tai astian muotoista
täytekakkupohjaa. Kakkuun voidaan käyttää hilloja, marjoja, hedelmiä maun
mukaan. Yksi vaihtoehto on käyttää rahka-kermaseosta , myös vanijavaahto-rahka
on hyvä, vähärasvaisempi vaihtoehto.
-Sinikka-
Tyyne-mummun piirakka:
(kkp = kahvikuppi eli 1.5 dl)
pohja:
4,5 kkp vehnäjauhoja
3 kkp sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 kkp sulatettua voita tai margariinia
1 kkp maitoa
2 kananmunaa
täytteet:
mustikoita tai
mustikoita ja vadelmia tai
omenaviipaleita, sokeria ja kanelia
valmistus:
1. Sekoita kuivat aineet.
2. Sulata rasva.
3. Lisää kuivien aineiden joukkoon sulatettu rasva, maito ja kananmunat, sekoita tasaiseksi.
4. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
5. Laita täyte päälle.
6. Paista 200 asteessa 20 - 25 min.
7. Tarjoile sellaisenaan tai vaniljakastikkeen kera.
(kkp = kahvikuppi eli 1.5 dl)
pohja:
4,5 kkp vehnäjauhoja
3 kkp sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 kkp sulatettua voita tai margariinia
1 kkp maitoa
2 kananmunaa
täytteet:
mustikoita tai
mustikoita ja vadelmia tai
omenaviipaleita, sokeria ja kanelia
valmistus:
1. Sekoita kuivat aineet.
2. Sulata rasva.
3. Lisää kuivien aineiden joukkoon sulatettu rasva, maito ja kananmunat, sekoita tasaiseksi.
4. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
5. Laita täyte päälle.
6. Paista 200 asteessa 20 - 25 min.
7. Tarjoile sellaisenaan tai vaniljakastikkeen kera.
-Leena-
Punajuurisalaatti
1 litra
punajuurisipulipikkelssiä
n 15 cm pätkä purjoa
2 omenaa
2 purkkia raejuustoa
Punajuurisipulipikkelssi:
1 kg keitettyjä
punajuuria raastettuna
300 g sipulia silputtuna
3 dl etikkaa
3 dl sokeria
Keitä sipulista, etikasta
ja sokerista liemi, johon lisäät punajuuriraasteen. Tölkitä.
-Lea-
PUNAINEN HERA-
KESKI-POHJALAINEN PERINNERUOKA
1 litra haaleaa vettä
3 dl Hyla maitojauhetta
1 muna
1 tl juustonjuoksutinta
Vispaa aineet sekaisin
ja jätä hyytymään.
Liemi:
1 litra Hyla
iskukuumennettua punaista maitoa
1 litra Hyla kevyt
maitoa
Kiehuvaan maitoon
nostellaan juustokokkareet. (Valmista n. 2 tuntia)
-Maria-
KINKKUPANNARI
2 munaa
2 dl maitoa
2 dl kermaviiliä
2 dl hiivaleipäjauhoja
½ tl suolaa
¼ tl rouhittua
mustapippuria
Sekoita kaikki aineet.
Laita pyöreään vuokaan.
Pinnalle:
kinkkusuikaleita
paprikaa tai tomaattia
paloina
persiljaa koristeeksi
Paista 225 º C – 30
min
-Raija-
SIENIKIERTEET (KINKKU)
1 dl muusijauhetta
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
½ tl valkosipulijauhetta
100 g margariinia
2 dl kylmää vettä
Täyte:
150 g sieniä
1 dl pienittyä paprikaa
1 dl pienittyä purjoa
1 muna
2 rkl chili- tai
tomaattikastiketta
2 dl juustoraastetta
1 tl pizzamaustetta
Kuivat aineet
sekoitetaan. Lisätään margariini nyppimällä, sitten vesi. Annetaan taikinan
levätä jääkaapissa. Kaulitaan n. 30 x 60 cm levy. Täyte päälle, rullataan.
Leikataan noin 1½ cm paloiksi, paistetaan.
-Terttu-
ITÄVALTALAINEN
KANELIKAKKU
150 g margariinia
2 dl sokeria
3 kananmunaa
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
3 tl kanelia
3 tl vaniljasokeria
2 dl omenasosetta
1 dl rusinoita
Vaahdota margariini ja
sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin sekoittaen. Sekoita kuivat aineet
keskenään ja lisää ne taikinaan omenasoseen ja rusinoiden kanssa.
Paistetaan 175 ºC 50
minuuttia.
-Seija-
TÄYTETYT SÄMPYLÄKOLMIOT
2½ dl maitoa
¾ tl suolaa
1 rkl sokeria
1 dl kaurahiutaleita
5 dl vehnäjauhoja
25 g hiivaa
50 g rasvaa
Kohota taikina.
Kauli taikina pyöreäksi
levyksi ja leikkaa 6-8 osaan, laita täyte.
Pyöritä kolmiot sarviksi
ja anna kohota.
Täyte:
rasvaa
unikon- tai
seesaminsiemeniä
½-1 dl persiljaa
Voitele sarvet munalla
ja paista 225ºC 15 min.
-Eila-
SAARISTOLAISLEIPÄ
2 leipää
5 dl rasvatonta piimää
40 g hiivaa
1 dl siirappia
1½ dl kaljamaltaita
1½ dl kauraleseitä
1½-2 tl suolaa
1½ dl ruisjauhoja
7 dl vehnäjauhoja
½ dl margariinia pullosta
Voiteluun:
1 rkl siirappia
1 rkl kiehautettua vettä
2 paistovuokaa
Kuumenna piimä
kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva piimän joukkoon, lisää siirappi, maltaat, kauraleseet
ja suola. Alusta taikinaan ruisjauhot ja vähitellen vehnäjauhot. Lisää
margariini loppuvaiheessa.
Jaa taikina kahteen
suorakaiteen muotoiseen vuokaan. Painele taikina vuokaan ja pistele haarukalla
reikiä. Peitä vuoat liinalla, kohota tunnin ajan.
Paista 175ºC uunin
alatasolla noin tunti. Voitele siirappi-vesi seoksella ja paista vielä noin ½
tuntia 150ºC. Voitele uunista otetut leivät siirappivedellä. Jäähdytä ja
pussita.
-Sinikka-
MEHEVÄ JAUHELIHAPIIRAKKA
Taikinaan:
2 kananmunaa
1 pullo olutta
1 tl suolaa
4 dl vehnäjauhoja
Täyte:
400–500 g jauhelihaa tai
liotettua soijarouhetta
(1 osa soijarouhetta + 2 osaa vettä)
1 prk tomaattipyreetä
1 tlk kermaviiliä
⅓ pss
sipulikeittoaineksia
oreganoa
mustapippuria
150 g juustoraastetta
Valmista täyte
sekoittamalla keskenään paistettu jauheliha / soijarouhe, kermaviili,
tomaattipyree ja mausteet sekä sipulikeittoaines.
Vatkaa munien rakenne
kevyesti rikki, lisää olut ja suola. Lisää jauhot taikinaan ja sekoita
tasaiseksi.
Kaada taikina
uunipellille ja levitä täyte varovasti taikinan päälle. Lisää pinnalle
juustoraaste ja paista 225 °C.
-Riitta-
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti