tiistai 4. joulukuuta 2012

27.11.12 Terveysluento



Jämsän Martat pääsivät yhdessä Keski-Suomen Syöpäyhdistyksen Jämsän paikallisosaston ja Jämsän Seudun Sydänyhdistyksen kanssa järjestämään terveysiltaa Jämsän Osuuspankin kokoustilaan. Puhujaksi oli saatu paikallinen lääkärikuuluisuus Arto Vesala ja aiheena oli mikä raihnastuttaa. Niinpä, siinäpä on ollut ikuisuuskysymys ihmiskunnalla, miten välttää tämä HRO.  

Aikaisemmin on puhuttu vanhuudenheikkoudesta, joka on nykyisin saanut nimekseen hauraus-raihnaus-oireyhtymä. Miten siis välttää uupumus, tahaton laihtuminen, fyysisen aktiivisuuden lasku, hitaus ja heikkous. Tähän pitää puuttua ja pyrkiä ennaltaehkäisemään sitä jo keski-iässä. Koko elämän elämäntavoilla on merkitys. Hoitona puolestaan voidaan käyttää mm. liikuntaa ja lihasvoimaharjoittelua, proteiinivajauksen korjaamista. 

Martat ovat ainakin osaltaan tehneet ehkäisevää työtä. Terveelliset elämäntavat, ruokailutottumukset sekä henkinen vireys ovat osa marttailua.

Puheenvuoron illassa sai myös Jämsän apteekkari ja aiheen oli tulevaisuuden arkipäivä. Sähköiset reseptit. Suurimpina etuina ovat reseptin säilyminen turvassa, lääkitystietojen ja lääkehoidon parempi hallinta ja sitä kautta potilasturvallisuuden merkittävä parantuminen. Paperiversiot tulevat pikkuhiljaa hukkumaan. Sähköiset laskut ovat jo varsin yleisiä ja pikkuhiljaa E-muotoja alkaa tulemaan moneen elämämme osaan. Tähän on totuttava. E-muoto päiväkirjasta tämä blogikin on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti