keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

9.3.2013 klo 10.00 – 14.15 ”Tehdään ruokaa yhdessä”


Ravitsemusterapeutti Heli Koivistolla ja Partalankosken kyläyhdistyksen jäsenillä on parin vuoden takaa hyvät kokemukset yhteisestä kokkaamisesta Jämsän marttojen kanssa. Silloin teimme jouluisia ruokia. Nyt halusimme martta-sisar Sinikan kanssa kiinnittää huomiota poikkeavaan maustamiseen mm. jauhelihapihveihin ja -palleroihin, helppoja leipomisia eli rieskoja, pari salaattia ja äitienpäiväkakun ideaksi lasikulhoon asetellut kakkuaineet.
Jauhelihapihvit maustoimme maustepippurilla, kanelilla ja paprikalla.
Slovenialaiset lihapallerot syntyivät
700 g       jauhelihaa (400 g possua ja 300 g nautaa)
                (voi olla rasvaistakin)
      4                  isohkoa valkosipulin kynttä
      1                            isohko sipuli (pilkotaan hienon hienoksi)
5 – 7        hyppysellistä merisuolaa
      5                            kuivattua öljyyn säilöttyä tomaattia
3 – 5        mietoa pepperonia hienoksi pilkottuna
3              kukkuraa rkl hienonnettua persiljaa
      10                        basilikan lehteä hienonn. tuore tai pakaste
1 tl           silputtua rosmariinia
5              hyppysellistä mustapippuria
50 g         chevre- tai fetajuustoa  (muusaa haarukalla)

Kaisa 6 v muotoili pikkukätösillään nopeasti pellillisen sukkuloita.
Jauhelihapohjaisia palleroita ja pihvejä höystämään tehtiin punajuuripestoa.
Tapasjuuresten kera oli herkullinen valkosipulikastike.
Halloumisalaatti oli mukana erikoisen juuston vuoksi.
Pastaruuat eri muodoissaan ovat kovasti muodikkaita, niinpä toiseksi salaatiksi valitsimme lohi-pastasalaatin.

Aino ja Sara urakoivat 6 pellillistä peruna- ja porkkanarieskasia, joille levitteeksi pyöräytettiin tuorejuustosta ja yrteistä mainio levite. Jopa ne maistuivatkin hyviltä, tuoreena.  
Syksyllä on monesti suurella innolla valmistettu erilaisia hilloja, joiden käyttöön sopii mm lasikulhoon kääretorttupohjista, rahka-kermavaahdosta ja hilloista koottava kuppikakku eli Trifle.

Meitä oli koossa 19 toinen toistaan taitavampaa tyttöä ja äitiä. Äitejä joiden silmät valvoivat tarkkaan meidän mummojenkin (joiden piti olla ohjaajia) toimet. Suunnitelmamme onnistuivat yli odotusten. Tulosta syntyi nopeasti, parissa tunnissa kaikki oli valmista.

Anneli kävi ikuistamassa tuotoksemme. Eikös vaan näytä houkuttelevalta. Ja se maku!


Talvipäivä ei voi aurinkoisempi olla, eikä onnistuneempikaan.
mukana olleena martta-sisar Marjatta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti