maanantai 6. lokakuuta 2014

Syksyinen ruokailta

Syksyisenä tiistai-iltana lieneekin paikallaan vaihdella hieman juures reseptejä ja tällä asialla olivat myös Marta. Syksyisen ruokaillan teemana olikin hyvää juureksista. Ja aika paljon kaiken laista sinne pöytään kertyikin.



Salaatti pöydästä huolehti Eila raikkaalla raastesalaatilla. Leena valmisti sellerigratiinin. Lea vei Martat jouluisiin tunnelmiin lanttulaatikolla, jonka pinnalle oli ripoteltu ruisjauhoja. Sinikka tarjosi kasvisraastelettuja ja Marjatta sosekeittoa. Leipäpuolesta vastasivat Riitta teeleivillä, Lea vuokaleivällä ja Paula siemennäkkileivällä. Lopuksi juotiin kahvit kera pikkuleipien. Tämän myötä syksyn sato saattaakin saada uusia muotoja Marttojen keittiössä.

Tämän ruokaillan reseptit:

Eilan raastesalaatti

porkkanaa
lanttua
(selleriä)
rusinoita
sitruunamehua
ananas ja appelsiini tuoremehua
rypsiöljyä

Raasta porkkana ja lanttu (ja selleri). Lisää joukkoon rusinat. Sekoita joukkoon sitruunamehu, tuoremehut ja rypsiöljy. Anna maustua jääkaapissa hetken aikaa.

Leenan sellerigratiini

500 g juuriselleriä
2-3 dl kermaa
2 valkosipulinkynttä
1 punainen chili
150 g voimakasta juustoraastetta
suolaa
mustapippuria
0,5 tl muskottipähkinää
0,5 tl korianteria

Suikaloi sellerit. Paloittele valkosipiúlinkynnet ja chili. Yhdistä kasviksen kerman joukkoon. Lisää mausteet ja puolet juustosta. Laita voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle loput juustoraasteesta. Paista 190 asteessa noin 1 tunti, kunnes sellerit ovat kypsyneet.

Marinoidut punasipulit

3 punasipulia
0,5 dl punaviinietikkaa
3 rkl oliiviöljyä
0,5 dl sokeria
suolaa
mustapippuria

Viipaloi punasipulit purkkiin. Sekoita liemiaineet. Kaada liemi sipuleiden päälle. Anna marinoitua 2 päivää. Ravistele purkkia välillä.

Sinikan raasteletut

perunaa
porkkanaa
punasipulia
kananmunaa
vehnäjauhoja
tinjami
mustapippuri
yrttisuola

Raasta porkkana ja peruna hienoksi raasteeksi. Pilko punasipuli hienoksi. Jos raasteessa on palon nestettä purista osa nesteestä pois. Lisää kananmuna ja mausteet. lisää vehnäjauhoja sen verran että massaa on helppo käsitellä. Paista paistinpannulla miedolla lämmöllä kypsiksi. Paiston kanssa ei kannata hätäillä, juures raaste kypsyy hitaasti. Letut voi paistaa myös uunissa.  

Marjatan sosekeitto

0,5 kg keräkaalia
100 g selleriä
200 g palsternakkaa
500 g porkkanaa
150 g sipulia
150 g purjoa
4 valkosipulinkynttä
1 kukkakaalinlehdet

Kuori ja pilko kasvikset. Levitä kasvikset voideltuun uunivuokaan ja hauduta uunissa 225 asteessa kypsiksi. Soseuta kasvikset.

400 g jauhoisia perunoita
1 dl kermaa
kasvislientä
1 pkt koskenlaskiaa

Keitä perunat ja soseuta ne muun soseen joukkoon. Lisää kerma ja kasvisliemi. Käytä kasvislientä niin paljon kuin on tarve, jotta keitosta tulee sopivan paksua. Pilko joukkoon koskenlaskija ja soseuta.

Paula siemennäkkileipä

3  isoa munaa
1  dl seesaminsiemeniä
1  dl auringonkukansiemeniä
1/2  dl pellavansiemenrouhetta
1  dl kaurahiutaleita
1  dl ruisleseitä
1/2  dl mantelijauhetta

1  tl suolaa


Sekoita kaikki aineet keskenään ja levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 150 asteisessa uunissa 20 minuuttia. Leikkaa paloiksi heti uunista oton jälkeen. Anna jäähtyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti