sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Syksyn satoa ruokapöydässä

Tiistaina vietettiin lähestulkoon perinteeksi muodostunutta syksyn ruokailtaa. Tällä kertaa teemana oli "syksyn satoa".


Pöydästä löytyi monenlaisia herkkuja sienistä ja juureksista ja kahvin kanssa myös makeita leivonnaisia syksyisistä marjoista ja kurpitsasta. Reseptejä voi käydä vilkuilemassa resepti sivuilta. Myös roosa-nauha oli illassa mukana. Oman roosa-nauhan saattoi ostaa pöysän päästä ja näin tukea Jämsän syöpäyhdistystä.
Ruokaillan reseptejä voi lueskella alta

Irman suppilorieska
5 dl vettä
8 dl rikottuja ohrasuurimoita
2 dl kauraryynejä
5 rkl öljyä
1 tl suolaa
2 kananmunaa

Liota ohrasuurimoita vedessä muutama tunti ja sekoita loput taikinan aineet joukkoon.

100 g pekonia
1 l sieniä
1 sipuli
mustapippuria

Levitä taikina uunipellille ja ripottele pinnalle pilkotut täyte aineet. Paista 175 asteisessa uunissa kunnes pohja on kypsynyt.

Sinikan juuressosekeitto
porkkanaa
perunaa
sipulia tinjamia
yrttisuolaa
kookoskermaa

Kuori ja pilko juurekset. Keitä juurekset kypsiksi ja soseuta. Mausta tinjamilla ja yrttisuolalla. Lisää joukkoon kookoskerma. Kiehauta.

Eilan puutarhurin piirakka
pohja
1-2 tl rakunaa
1 rkl kuumaa vetta

Kiehauta vesi ja lisää siihen rakuna. Anna maustua hetken verran.

150 g voita
50 g juustoraastetta
4 dl vehnäjauhoja

Sekoita ainekset murumaiseksi seokseksi ja lisää joukkoon lopuksi rakuunavesi.

1,5 dl omenamehua

Sekoita omenamehu taikinaan ja anna vetäytyä kylmässä puolisen tuntia.

täyte
2 dl kaalisuikaleita
2 dl purjorenkaita
4 dl mukulaselleri suikaleita
2 dl porkkana suikaleita
valkosipulijauhetta
2 rkl voita
0,5 dl kermaa

Hauduta kasviksia voissa ja kermassa n. 5 min, kunnes ne ovat hieman pehmenneet.
Kauli taikina 2-3 kertaa voitaikinan tapaan. Kauli taikina lopuksi uunipellin kokoiseksi ja nosta pellille.Levitä täyte pohjan päälle ja taika reunat ohuelti täytteen päälle. Voitele halutessasi kananmunalla. Paista piirakka 225 asteisesa uunissa 20-30 minuuttia.

Leenan Voileipäkakku (kala) kulhossa
5 – 6 viipaletta Real – kokojyväruisleipää
5 rkl kalalientä kostuttamiseen
1 purkki Valion Turkkilaista jogurttia
1 purkki Viola – tillituorejuustoa
1 dl tillisilppua
pala kylmäsavulohta
pala lämminsavulohta
sitruunapippuria
2 liivatetta + tilkka kuumaa kalalientä


1. Leikkaa leipäviipaleista kovat reunat pois ja leikkaa loput
leivistä murusiksi
2. Painele leivän muruset kulhon pohjalle ja kostuta ne kalaliemellä
3. Sekoita juusto ja jogurtti keskenään.
4. Lisää tillisilppu ja pieniksi kuutioidut kalat juusto-jogurttiseokseen, lisää sitruunapippuria maun mukaan
5. Liota liivatteet kylmässä vedessä n. 10 minuuttia ja lisää lionneet ja
puristellut liivatteet tilkkaan kuumaa kalalientä
6. Lisää liivate-kalaliemi seokseen ja kaada kulhoon leivän murusten päälle.
7. Anna hyytyä yön yli
8. Koristele oman mielen mukaan (tilli, kurkku, tomaatti, persilja, salaatti, mäti, katkaravut…)

Marjatan kurpitsapiirakka
3 dl vehnäjauhoja
100 g margariinia
1 tl kanelia
3 rkl kylmää vettä
täyte
0,5 kg kurpitsaa
0,5 dl vettä
2 tl sokeria
1,5 dl fariinisokeria
3 kananmunaa
2,5 dl maitoa
2,5 dl kermaa
0,5 tl inkivääriä
1 tl kanelia
1tl vaniljasokeria

Nypi jauhot, rasva ja kaneli murumaiseksi seokseksi, lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan seistä kylmässä puolisen tuntia.
Leikkaa kurpitsa kuutioiksi. Keitä kurpitsoita, vettä ja sokeria 40 minuuttia tai kunnes kurpitsat tuntuvat pehmeiltä. Soseuta kurpitsat ja anna soseen jäähtyä.
Sekoita kurpitsa soseeseen munat, maito, kerma ja mausteet. 
Painele pohjataikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Kaada pohjan päälle täyte. Paista piirakkaa 175 asteisessa uunissa noin 50 minuuttia. Tarjoile lämpimänä kylmän jäätelön, kermavaahdon, vaniljakastikkeen tai puolukkarahkan kanssa.

Seijan karhunvatukkapiirakka
100 g voita
3/4 dl sokeria
1 kananmuna
2,5 dl vehnäjauhoja
3/4 tl leivinjauhetta
täyte
200 g ranskankermaa tai kermaviiliä
1 kananmuna
3/4 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
200 g karhunvadelmia tai muita marjoja

Pehmitä voita hetki mikrossa. Vetkaa joukkoon vispilällä sokeri ja muna. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää ne taikinan joukkoon nopeasti sekoittaen.
Voitele halkaisijaltaan 26-28 cm piirakkavuoka. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.
Vatkaa ranskankerma, kananmuna ja sokerit keskenään. Sekoita joukkoon karhunvadelmat. Levitä täyte piirakkapohjan päälle.
Paista piirakka 200 asteisen uunin alemmalla tasolla 25-30 minuuttia. Tarjoile piirakka jäähtyneenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti