sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Kasvisruokaa pavuista ja linsseistä


Viime joulun alla Jämsän Martat täyttivät 80 vuotta. Keskisuomen Martta piiri muisti Jämsän Marttoja kurssi lahjakortilla. Saimme valita vapaasti Martta piirin kurssi tarjonnasta eniten kiinnostavan kurssin. Loppujen lopuksi päädyimme "kasvisruokaa pavuista ja linsseistä"-kurssille. Koska Jämsän Martoissa on lähes sata jäsentä, eivät kaikki tietenkään mahtuneet mukaan. Kurssille lähti 15 innokasta ja opin haluista Marttaa. Nyt nämä innokkaat Martat tulivat kertomaan opeistaan meille muille.



Tässä ruokailtana kokattuja redeptejä:

Inkiväärillä maustettu linssisalaatti
3 dl belugalinssejä
2 punasipulia
1 punainen paprika
1/2 kurkkua
1 rasia kirsikkatomaatteja
2 porkkanaa
2 tl raastettua inkivääriä
3 rkl soijakastiketta
3/4 dl punaviinietikkaa
reilu 1 dl oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
1 ruukku rucolaa
1 ruukku vesikrassia

Huuhtele linssit huolellisesti ja keitä kypsiksi runsaassa vedessä noin 20-25 minuuttia. Valuta ja jäähdytä. Kuori ja hienonna punasipuli. Pilko paprika ja kuutioi kurkku. Puolita kirsikkatomaatit. Kuori ja viipaloi porkkana ohuiksi lastuiksi. Sekoita inkivääri, soijakastike, punaviinietikka ja öljy keskenään. Sekoita vihannekset ja linssit marinaadiin. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna maustua tunti kylmässä ka koristele salaatti rucolalla ja vesikrassilla.

Värikäs härkäpapusalaatti
1 pss (400/363g) esikypsennettyjä härkäpapuja
200 g kirsikkatomaatteja
1 fenkoli viipaleina
1 dl purjoa viipaleina
100 g fetajuustoa kuutioina
1 nippu persiljaa
Kastike
1/2 dl rypsiöljyä
1 sitruunan mehu
1/2 tl suolaa
ripaus rouhittua mustapippuria

Huuhtele härkäpavut kylmällä vedellä lävikössä. Puolita kirsikkatomaatit. Sekoita kevyesti härkäpavut, kirsikkatomaatit, purjoviipaleet, viipaloidut fenkolit, fetajuusto ja hienonnettu persilja.
Kaada päälle keskenään sekoitetut kastikeainekset. Sekoita ja anna maustua kylmässä hetki.

Appelsiini-linssikeitto
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
2 tl tulista currytahnaa esim. vindaloo
1 tl kurkumaa
3 dl punaisia linssejä
8 dl vettä
4dl appelsiini-mangotäysmehua
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
Lisäksi
3 appelsiinia
3/4 dl korianteria tai persiljaa hienonnettuna
naanleipää

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy kattilassa ja kuulota sipulit. Sekoita joukkoon currytahna ja kurkuma. Huuhdo ja valuta linssit siivilässä. Lisää kattilaan linssit, vesi ja mehu. Mausta suolalla ja pippurilla. Hauduta keittoa kannen alla kunnes linssit ovat pehmentuneet, noin 10-15 minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella.
Kuori appelsiinit kalvottomiksi ja kuutioi ne. Sekoita appelsiinit ja korianteri erillisessä kulhossa. Tarjoa keiton kanssa appelsiini-korianterisekoitus ja naanleipä.

Paahdettu kikherne-juureskuskus
4 porkkanaa
2 palsternakkaa
2 punasipulia
2-4 salottisipulia
2-4 kokonaista valkosipulia
1 tlk (n.400 g) kypsiä kikherneitä
1 dl kuskusia
2 dl vettä
1/2 dl oliiviöljyä
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
2 rkl hunajaa
pari oksaa tuoretta tinjamia

Kuori ja viipaloi porkkanat ja pasternakat pitkittäin ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja lohko punasipulit ja salottisipulit. Halkaise kokonaiset valkosipulit poikittain kahtia. Laita kasvikset voideltuun uunivuokaan. Lisää valutetut kikherneet, kuskus ja vesi. Upota valkosipulit kasviksien joukkoon. Pirskota pinnalle öljyä. Mausta suolalla, mustapippurilla ja hunajalla.
Kypsennä 200 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes neste on imeytynyt ja kasvikset saaneet paahteisen värin. Viimeistele tuoreella tinjamilla. Tarjoile maustamattoman jogurtin ja fetan kanssa.

Mausteinen papu-kookospata
3 rkl öljyä
2 tl sinapinsiemeniä
1 tl garam masalaa
1 tl currya
1-2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1/2 chili hienonnettuna
1 prk kookosmaitoa
400 g tomaattimurskaa
1 tlk kidneypapuja valutettuna
1 prk linssejä valutettuna
3 dl kypsiä voipapuja
korianteria

Kuumenna öljy pannulla ja lisää mausteet, valkosipuli ja chili. Sekoita muutama minuutti. Lisää kookosmaito ja tomaatimurska. Keitä muutama minuutti. Lisää kidneypavut, linssit ja voipavut. Keitä noin 5 minuuttia. Tarkista maku. Silppua valmiin suuan joukkoon tuoretta korianteria.

Härkäpapu-porkkanaruohepihvit
1 sipuli
1 rkl rypsiöljyä
2 dl kermaviiliä
2 dl härkäpapurouhetta
1 porkkana raastettuna
1/2 dl speltti- tai hiivaleipäjauhoja
3/4 tl suolaa
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
2-3 rkl hienonnettua korianteria, basilikaa tai persiljaa

Kouri ja silppua sipuli. Kuulota sipuli paistinpannulla öljyssä. Sekoita kaikki pihviainekset keskenään ja anna tekeytyä noin 5 minuuttia. Paista lettupannulla tilkassa rasvaa. Annoksesta tulee noin 10 pihviä.

Simppelit härkäpapupihvit
2 dl härkäpapurouhetta
2 rkl öljyä
2 sipulia
1 tl paprikajauhetta
1/2 tl mustapippuria
1-2 rkl sinappia
1 rkl soijakastiketta
2 rkl hienonnettua persiljaa
1 dl vehnäjauhoja
1 rkl seesaminsiemeniä
öljyä voiteluun

Turvota härkäpapurouhetta noin 10 minuuttia, tai kunnes rouhe on pehmennyt, 3 dl:ssä vettä. Kouri ja silppua sillä välin sipulit. Lorauta öljyä kattilaan ja kuulota sipulit siinä. Lisää joukkoon härkäpapurouhe ja kaikki muut aineet paitsi vehnäjauhot ja seesaminsiemenet. Paista 10 minuuttia sekoitellen. Ota pannu leideltä ja lisää vielä vehnäjauhot hyvin sekoittaen. Muotoile massasta pihvejä leivinpaperilla vuoratulle pellille. Voitele pihvit öljyllä ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 200 asteisessa uunissa 20 minuuttia. Pihvitaikinaan voi lisätä halutessaan raastettua porkkanaa, perunaa, lanttua tai punajuurta.

Falafel-pyörykät
1 pieni sipuli
264/400 g kikherneitä
3/4 dl korppujauhoja
2-4 valkosipulinkynttä
1 tl juustokuminaa
1 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1/4 tl chilijauhetta
1 dl tuoretta korianteria tai persiljaa silputtuna
1 rkl seesamitahnaa eli tahinia
1 rkl sitruunamehua
Pinnalle
kokojyvävehnä- tai spelttijauhoja

Pilko sipuli karkeasti. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen, voi käyttää myös sauvasekoitinta. Sekoita ainekset tasaiseksi massaksi. Anna maustua hetki jääkaapissa.
Muotoile massasta kaksi pötköä ja leikkaa paloiksi.
Pyörittele pallot jauhoissa ja paista öljyssä pannulla kunnes falafelit ovat saanet kevyesti väriä. Falafelit voi paistaa myös uunissa tai friteerata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti