keskiviikko 11. huhtikuuta 2018

Puuroilta


Huhtikuun alussa, pääsiäisen jälkeen kokoonnuimme herkullisen arkiruuan merkeissä.
Tänävuonna Martat kokkaavat teemalla arkiruoka on järki ruokaa. Hyvä arkiruoka on paitsi terveellistä myös ympäristöystävällistä. Nämä molemmat ovat Martoille tärkeitä näkökulmia ruuan valmistukseen. Marttojen arkiruoka on järkiruokaa teemaan voit käydä tutustumassa Marttojen sivuilla, tästä

Tälläkertaa ruokalautasille koottiin erilaisia puuroja. Puuro on arkiruokaa parhaasta päästä ja taipuu aamupalaksi, lounaaksi ja jälkiruuaksi. Puuroillassa pöytään katettiin kymmenen erilaista puuroa. Löytyi ruis-puolukkauunipuuro, puolukkavispipuuro, ohrapuuro, pula-ajanpuuro, tuorepuuro, herkkupuuro, omena-kanelipuuro, pajalanpuuro ja suklaamannapuuro, jonka gluteenittomana versiona tarjoiltiin suklaariisipuuroa.



Ilolla puuroja maistelimme ja usealle tuli mieleen omia puuromuistoja.

Laitaset tyhjenivät ja puurot hupenivat parempiin suihin.

Seijan Omena-riisipuuro (4 hlö)
1,5 l vettä
2 dl omenasosetta
tai
3 omenaa
2 dl puuroriisiä
ripaus suolaa
sokeria maun mukaan

Sekoita kaikki ainekset kattilassa ja hauduta n. 1 t välillä sekoittaen.

Raijan Herkkupuuro (4 hlö)
1 l vettä
2 dl puolukkahilloa
2 omenaa
1,5 dl sokeria
4 dl kaurahiutaleita
vaniljasokeria

Sekoita kaikki ainekset kattilassa ja keitä kypsäksi.

Anja Pula-ajan puuro (4 hlö)
1 l vettä
4 dl puolukkasurvosta
4 dl porkkanaraastetta
4 dl 4-viljan hiutaleita
1 tl suolaa
sokeri

Sekoita aineet keskenään ja keitä kypsäksi n. 20 min.





Anjan Puolukkavispipuuro (4 hlö)
1 l vettä
4-5 dl puolukoita
2 dl mannasuurimoita
1 tl suolaa
sokeria
2 tl vaniljasokeria

Keitä vesi ja puolukat n. 10 minuuttia. Halutessasi siivilöi mehusta kuoret pois. Lisää mannasuurimot kiehuvaan mehuun ja keitä kypsiksi n. 8 min. Anna puuron jäähtyä ja virpaa kuohkeaksi.

Annelin Ohrapuuro (4 hlö)
1 l vettä
2 tl suolaa
1,5 - 2 kkp* ohrajauhoja

Kiehauta vesi ja suola. Vispaa ohrajauhot kiehuvaan veteen ja keitä vähintään puoli tuntia välillä sekoittaen.
*kkp = kahvikuppi

Paulan tuorepuuro (1hlö)
1 dl puurohiutaleita oman maun mukaan
1 dl maitoa tai maitojuomaa oman maun mukaan
1 dl maustamatonta jugorttia tai jugorttivalmistetta oman maun mukaan
1 rkl pellavansiemen rouhetta
marjoja, hedelmiä, siemeniä ja pähkinöitä oman maun mukaan

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna turvota yön yli jääkaapissa. Annoksen voi koristella hedelmillä ja marjoilla.

Maritan ruis-puolukkapuuro (4 hlö)
4,5 puolukkahilloa
0,5 tl suolaa
1 l vettä
5 dl ruosjauhoja

Sekoita kaikki ainekset uuninkestävässä astiassa. Paista 100 asteessa n. 6 tuntia.

Soilen Pajalan puuro (5 hlö)
1 l vettä
5 tl pellavansiemeniä
10 kuivattua luumua
10 kuivattua aprikoosia
10 rkl grahamjauhoja tai ruishiutaleita
10 tl leseitä

Pilko luumut ja aprikoosit. Laita luumut, aprikoosit ja pellavansiemenet likoamaan veteen yön yli. Kiehauta lionneet hedelmät ja pellavansiemenet ja lisää seokseen jauhot ja leseet. Hauduta kypsäksi n. 15 minuuttia.

Eilan Suklaamannapuuro kauramannasuurimoista (4 hlö)
1 l maitoa
1 dl kauramannasuurimoita
0,5 dl sokeria
0,75 dl kaakaojauhetta

Kiehauta maito ja vispaa sekaan kauramannasuurimot ja kaakaojauheeseen sekoitettu sokeri. Hauduta puuroa välillä sekoittaen n. 10 minuuttia, tai kunnes puuro on kypsää. Tarjoite lämpimänä tai kylmänä. Kauramannasuurimon isohko raekoko tuo hyvän rakenteen mannapuurolle ja sisältää runsaasti kuitua.

Eilan gluteeniton suklaariisipuuro (4 hlö)
2 dl puuroriisiä
1 l maitoa
0,5 dl sokeria
0,75 dl kaakaojauhetta

Sekoita kaikki ainekset kattilassa ja hauduta kypsäksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti