maanantai 4. heinäkuuta 2022

Valamon luostari 28.7.2022

 



Sää suosi marttoja auringon paisteellaan kun tiistai aamuna suuntasimme kohti Heinävettä ja Valamon luostaria. Mukaan oli lähdtenyt reilu kolmekymmentä marttaa ja marttojen ystävää.


Paikan päällä aloitimme opastetulla kierroksella, jossa meille esiteltiin Valamon luostarin historiaa ja toimintaa. Pääsimme tutustumaan luostarin vanhaan kirkkoon, jossa opas kertoi munkkien mielenkiintoisesta matkasta Laatokan Valamosta nykyiselle paikalle Heinävedelle.

Vanhassa kirkossa oli myös esillä munkin huone.

Vanhan kirkon ikonostaasi oli upea näky. Toisen kerroksen kuvat oli entisöity muutama vuosi sitten sattuneen tulipalon yhteydessä.


Vanhan kirkon jälkeen jatkoimme kierrosta luostarin uuteen eli pääkirkkoon. Kirkko on pyhitetty Kristuksen kirkastamisen muistolle, samoin kuin Laatokan Valamon luostarin pääkirkko. 

Ikonien ja kimalteen määrä kirkossa oli huimaava. 

Opastetun kierroksen jälkeen pääsimme nauttimaan ruokapöydän antimista ravintola Trapesaan. Nimi tulee kreikankielestä ja tarkoittaa ruokapöytää. Ruokailun jälkeen oli aikaa tutustua luostarin näyttelyihin ja vierailla matkamuistomyymälässä.



Päivän päätteeksi oli vielä kierros viinin valmistus tiloissa, sekä muutama maistiainen luostarin marjaviinejä.

Kiitos hienosta matkasta martoille. Erityiskiitos jälleen kerran hyvästä matkasuunnittelusta Annelille ja turvallisesta ajosta Jyväskylän liikenteelle.

Jos Valamon luostari jäi kiinnostamaan luostari toimintaan voi käydä tutustumassa luostarin omilla nettisivuilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti