sunnuntai 4. syyskuuta 2022

Syksyn aloitus saunakylässä


 Jämsän Martat aloittivat syksyn iloisesti Jämsän Juoslahdella sijaitsevassa Saunakylässä. Sää suosi saunojia ja useampi uskaltautui vielä Päijänteen aaltoihin saunomisen lomassa. 


Saunakylässä pääsee tutustumaan suomalaisen saunan moni satavuotiseen historiaan ja aitoon saunatunnelmaan. Martat pääsivät tutustumaan maailman laajimpaan suomalaisten savusaunojen kokoelmaan, saunoja on mm. Moskuvaarasta, Virpiöstä ja Klaus Kerttulan 1909 rakentama savusauna.


Saunakylään on tuotu yli 20 historiallista savusaunaa ja niiden rakentamisessa on olennaisesti ollut mukana Suomen Saunakulttuuri ry.  Vanhimmat saunat ovat peräisin 1700-luvulta ja nuorimmat 1940-luvulta. Saunat kertovat paikallisesta tavasta rakentaa saunoja samoin kuin suomalaisesta saunakulttuurista yleisemminkin.

Savusaunojen lisäksi Martat pääsivät saunomaan myös maasaunassa. Pehmeät löylyt hellivät saunojia ja antoivat voimaa tulevaan syksyyn. Tästä on mukava aloittaa taas uusi Martta syksy, joka tuo mukanaan kaikenlaista uutta, ja vähän myös vanhaa. Käy kurkkaamassa mitä syksy tuo tullessaan marttojen toimintakalenterista.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti