keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

13.3.12 Liponen, maistuva perinneruoka

Ei tiennyt monikaan martta vielä vuosi sitten, mikä on jämsäläinen perinneruoka. Ei tiennyt moni muukaan jämsäläinen, kun Jämsän Seutu tuota asiaa sivuillaan kyseli. Mutta 13.3. pääsivät Jämsän martat maistamaankin tuota ihmettä. Ja se oli OIKEESTI hyvää. Marjatta oli taidolla valmistanut herkkua ja 23 marttaa kokoontui Pekin Railin luokse kattilan ääreen.




Kutsun maisteluhetkeen oli saanut myös Jämsän Seudun toimittaja, joten lehdenkin sivuilta välittyy marttaillan tunnelmat.


Liposen lisäksi tutustuimme erilaisiin porkkanoihin. Oli normaali oranssi, sitten keltainen ja lisäksi mustan lila. Se oli kuin punajuurivedessä värjättyä. Oli muuten hyviä nekin. Tarjolla oli porkkanoista tehtyä marmeladia, jota myös köyhän lakkahilloksi sanotaan. Eikä se yhtään lakkahillolle hävinnyt.






Raili kertoi meille työstään. 5,5 hehtaarin viljelyalueelta he toimittavat Jämsän kaupungin kouluille ja esim. Eloselle ja Diiseliin porkkanaraasteet. Sairaalan ruokalaan ja vanhuspisteisiin lähtevät myös raasteet, erilaisia hampaallisille ja hampaattomille. Näin pääsimme tutustumaan samalla reissulla lähi- ja perinneruokaan.



1 kommentti: