lauantai 15. syyskuuta 2012

25.8.12 Lähiruokapäivä


Martat ovat todella monessa mukana. Jämsän perinneruoka Liponen oli tarjolla Alhojärven koululla 25.8.12 lähiruokapäivänä marttojen toimesta.

Tässä nyt kaikille kokeiltavaksi liposen reseptit:

Jaakko Kolmosen kirjan mukaan

400 g             porsaan lapaa
1 ½ l              vettä
                      pala lanttua n. ½ lanttua
1 dl                kaurahiutaleita
1 tl                 suolaa

1.                                      keitä lihapalaa 40 min.
2.                                      nosta liha jäähtymään ja pieni suupaloiksi
3.                                      vuole lantusta ohuita lastuja, liposia,
pane lastut ja ryynit keittoon ja keitä keitto kypsäksi


Liponen Marttojen lähiruokatilaisuudessa:

400 g             porsaan lapasuikaleita
    ½              lanttua (leikataan tai tehdään viipalointiterällä lastuiksi)
  1 dl              kauraryynejä
1- 2 tl            suolaa ja hiven maustepippuria
1 ½ l              vettä

1. Ruskista lihasuikaleet uunissa (tai miksikä ei padassa hellalla)
2. Jos käytät uunia, laita eri astiassa lanttusuikaleet uuniin kypsymään.  Käytä vähän öljyä ja ripaus suolaa liposten päälle (Hellalla kattilassa ilman vettä onnistuu myös vähän rypsiöljyä kattilan pohjalle)
3. Kauraryynit on myös hyvä ennen keittoon lisäämistä kypsentää vedessä. (Kaurahiutaleita ei tarvitse esikypsentää ne voi lisätä keittovaiheessa)

Se haitta tässä on että likaantuu astioita, mutta maku on taatusti parempi.
Yhdistä kaikki aineet kattilaan ja anna Liposen lopullisesti kypsyä ja maustua.
Jos miellyt Liposeen, sitä voi tehdä parin kerran satsin maku vain paranee.


Kiitos Irja Heinäkengälle ja Jämsän Martoille

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti