sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Martat tutustumassa Jämsän kristilliseen kansanopistoon

Osallistujia oli kaikkiaan 29 henkilöä.
Oppainamme toimivat:
rehtori Jukka Palola
vapaa-ajanohjaaja Pauliina Terämaa
opiskelijat:
Rebecca Niemi, Henriikka Saarnio, Mari Raitanen, Valtteri Kuitula, Santeri Löppönen ja Eero Kellosaari
Alkajaisiksi nautimme kahvia herkullisen mangokakun kera. Samalla saattoi ostaa oppilaskunnan leipomia leivonnaisia ja myös muita tuotteita. Meistä monet saivat näppärästi pääsiäisleivonnaiset edulliseen hintaan.
Pauliina toivotti kaikki lämpimästi tervetulleeksi taloon ja organisoi meidät tutustumiskierrokselle. Kolmessa ryhmässä tutustuimme taloon mainioiden opiskelijaesittelijöiden opastuksella.
Opiskelijoiden asuntolat olivat hyvässä järjestyksessä, vaikkakin eteisessä oli paljon kenkiä huiskin haiskin – tulipahan mieleen ne ajat, jolloin omat nuoret asuivat kotona. Huoneisto koostui keittiöstä, oleskeluhuoneesta, makuuhuoneista ja wc-tiloista. Yhdessä huoneistossa asuu 4 – 8 opiskelijaa huoneiston koosta riippuen. Tyttöjen asuntolassa oli erittäin värikäs seinä oleskeluhuoneessa. Seinä oli tapetoitu tyhjillä karamellipakkauksilla - oli kaikenlaista pussia ja pakkausta.
Kudontaluokassa oli kangaspuilla kutomassa pari tyttöä ja muissakin ”puissa” oli varsin mielenkiintoisia kudontatöitä, esim. mattoja, shaaleja ja hupparikankaita. Opiskelijat saivat käyttää kudontatilaa myös vapaa-ajalla.
Ompeluluokassa oli saumureita ja ompelukoneita, mutta ketään ei ollut ompelemassa.
Uuteen juhlasaliin kurkattiin vain ovelta, koska siellä oli menossa vauhdikas sählyottelu.
Kierroksen päätyttyä kokoonnuimme vanhaan juhlasaliin, jossa meidät ”vastaanotti” isot urut – olipas mahtava näky aivan läheltä.
Jukka esitteli meille talon historiaa, joka on ollut varsin monivaiheinen. Tarkemmin voit tutkia historiaa kansanopiston nettisivuilta.
Opiskelijat tulevat kautta Suomen, tänä vuonna kaukaisimmat olivat Hangosta ja Rovaniemeltä. Kansainvälisiä opiskelijoita opiskelee myös joka vuosi opistolla. Tänä vuonna opiskelijoita on mm. Ruotsista, Baltian maista ja Kanadasta. Kansainvälisillä opiskelijoilla täytyy olla suomalaiset sukujuuret ja suomenkieltä on myös osattava jonkin verran.
Oppilaitoksen rahoitus koostuu valtionosuudesta, opiskelijoiden lukuvuosimaksusta (3500 €/opisk.) ja taustayhteisön varainhankinnasta. Taustayhteisö on Suomen Rauhanyhdistysten Keskusliitto ry.
 Opistolla opiskelee 150 opiskelijaa ja henkilöstöä on 34.
Oppilaitos toimii sisäoppilaitoksena. Opinnot kestävät yhden lukuvuoden.
Pauliina kertoi tarkemmin oppilaitoksen toiminnasta.
Opiskelutarjonta seuraavana:
Perusoppijakson opiskelija voi valita seitsemästä linjavaihtoehdosta mieleisensä. Kukin linja kestää koko lukuvuoden.
Erityislinja
Erityislinja on suunnattu ensisijaisesti kehitysvammaisille ja lisäksi muille erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille, jotka kykenevät tuetusti opiskelemaan ja asumaan sisäoppilaitoksessa sekä harjoittelemaan itsenäistä elämää ja kodista irtaantumista.
Global Communication Program eli Globaalin viestinnän  linja
Keskeiset opinnot: englanti (suomalaisille), suomi toisena kielenä (ulkomaalaisille), finska (ruotsalaisille), Global Studies, viestintä, uskonto, projektityöskentely, pienoisyhteiskuntaopinnot. Linjan kurssit opetetaan pääosin englanniksi.
Kansainvälisyyslinja
Keskeiset opinnot: lukiokursseja mm. englannissa, matematiikassa, uskonnossa ja ruotsissa, kulttuuriopinnot, viestintä (sisältää mm. puhetaidon kurssin), pienoisyhteiskuntaopinnot.
Kädentaitojen linja
Keskeiset opinnot: taideaineet, tekstiilityön käden taitojen opiskelua tekstiilimateriaalin avulla, kotitalouden käytännön taidot (ruoanvalmistus ja leivonta, tekstiilien huolto), tiedonhankintataidot, pienoisyhteiskuntaopinnot, yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot ja kuluttajan taidot, valmiuksia jatko-opintoihin.
Musiikkilinja
Keskeiset opinnot: kuorolaulu, urkujensoitto, pianonsoitto, kuoron/soitinryhmän johtaminen, musiikin muoto, seurakanttorikurssi, soitonopetus, soitonopetuksen valmennus, soittimien huolto/viritys, viestintä, Finale-nuotinkirjoitusohjelma, pienoisyhteiskuntaopinnot.
Peruskouluopintojen linja
Keskeiset opinnot: englanti*, fysiikka*, kemia*, matematiikka*, terveystieto*, pienoisyhteiskuntaopinnot, viestintä, äidinkieli*, uskonto*. Tällä linjalla voit korottaa tähdellä merkittyjä perusopetuksen päättötodistuksen arvosanoja.
Teknisten taitojen linja
Keskeiset opinnot: autotekniikka, kiinteistönhuolto metallitekniikka, pienkoneet, tulityötutkinto, pienoisyhteiskuntaopinnot.
Opiskelijat matkustavat joka toinen viikonloppu kotiin ja näin vapaina viikonloppuina järjestetään erilaisia lyhytkursseja. Vuoden aikana toteutetaan n. 100 lyhytkurssia.
Tässä muutama esimerkki tulevista lyhytkursseista:
11.-13.4. Kristillisyyden historia II – UUSINTA
Ranskan kielikoulutus
2.-4.5.2014 Perhe- ja diakoiniatyön teemakurssi
Erityislasten vanhempien kurssi
Kehitysvammaisten opinto- ja virkistyskurssi
8.-10.5. 125. Urkurakennuskurssi
9.-11.5. Laiturikurssi
Puutyötilojen siivouskurssi
Poliisien, tullimiesten, rajavartijat ja vartijoiden sekä puolisoiden kurssi
Raamattutieto –Apostolien teot UUSINTA
Oli todella mielenkiintoinen tutustumiskohde. Meidän otettiin lämpimästi vastaan ja toivotettiin uudelleenkin käymään. Monille käynti opistolla oli ensimmäinen kerta, mutta oli joukossa toki entisiä opiskelijoitakin ja yksi opettajakin.
Käy tutustumassa opiston laadukkaisiin nettisivuihin. www.jamsanopisto.fi

-Leena-








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti