maanantai 28. huhtikuuta 2014

Ruokailta

Ihanan aurinkoisena tiistaina vietimme Marttojen ruokailtaa, kevyesti kevääseen. Vaikka eiväthän ne kaikki herkut niin kevyitä olleet, mutta onneksi sitäkin maistuvampia. Illan menu koottiin yhdessä. Jokainen halukas sai tuoda herkkuja pöytään, tai tulla maistelemaan toisten loihtimia ihanuuksia.
Tarjolla oli alkukeitoksi bataattikeitto, jota höystivät paahdetut pinjansiemenet, pekoni tai raejuusto. Suppilovahverorisoton kanssa nautimme sekasalaatista, johon oli löytynyt jo kevään ensimmäiset vuohenputket. Lisäksi pöydästä löytyi munakasrulla ja herkulliset hernepihvit. Sämpylöiden ja saaristoleivän päällä maistui itse tehty levite. Kyytipoikana maistelimme aroniamansikkamehua. Jälkiruuaksi saimme porkkanakiisseliä, jonka ohje muuten löytyy Marttojen Penninvenyttäjän keittokirjasta.

Kunnon ruuan jälkeen maistuukin kahvi ja tietenkin kahvikakut. Pääsiäisen muistoja pöytään toi mämmikakku ja raikkautta persikkajäädyke. Suklaan ystäville maistui sacherkakku. Lisäksi kevyttä kääretorttua, joka oli leivottu gluteenittomasta jauhoseoksesta.


Ruokaillan reseptit:

Sinika L:n sekasalaatti

vuohenputki
jäävuorisalaatti
villirucola
basilika
herne-maissi-paprika
tomaatti
punasipuli
leipäjuusto

Pilko ainekset sopivan kokoisiksi paloiksi ja sekota keskenään.

Leenan suppilovahverorisotto

5 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
1-2 sipulia
4 dl risottoriisiä
2,5 dl valkoviiniä
1 l kanalientä
600 g suppilovahveroita (tai 25 g kuivattuja suppilovahveroita tai kanttarelleja tai herkkutatteja tai mustiatorvisieniä)
suolaa ja valkopippuria
100 g parmesaanjuustoa
3 rkl mascarponea
3 rkl persiljaa

Valmista kanaliemi. Puhdista ja liota sienet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna öljy laakeassa kattilassa ja kuulota sipuleita kunnes ne ovat läpikuultavia. Lisää risottoriisi ja pyörittele hetki. 
Lisää valkoviini ja anna sen imeytyä riisiin. Lisää kanalientä kauhallinen kerrallaan. Sekoita hyvin ja anna imeytyä ennen kuin lisäät uutta. Näin saat risottoon oikean rakenteen.
Paista sienet kuivalla pannulla, kunnes neste on haihtunut. Lisää lopuksi voi. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Nosta sienet kypsän risoton sekaan.
Raasta parmesaani ja lisää risoton joukkoon. Lusikoi mascarpone risoton sekaan. Viimeistele persiljalla. Anna hautua kannen alla hetki ennen tarjoitua.
Vinkki: Risottoriisin kuuluu olla mekein kypsää, al dente (hampaisiin tuntuvaa). Risoton rakenne on kin löysää puuroa.

Paula bataattisosekeitto

4-5 isoa bataattia
1-2 sipulia
puolikas chili
öljyä
1 kasvisliemikuutio
2 dl kookosmaito

Kuori ja pilko bataatit ja sipulit. Kuulota sipuleita hetki kattilan pohjalla tilkassa öljyä. Lisää chili ja jatka kuulotusta hetki. Lisää lopuksi bataatit ja kääntele niitä öljyssä. 
Kaada kattilan pohjalle vettä sen verran, että se peittyy. Lisää kasvisliemikuutio. Keitä bataatit kypsiksi kannen alla (vaikka vettä on vähän höyry kypsentää bataatit).
Soseuta bataatit ka lisää kookosmaito. Jos keitto tuntuu liian paksulta ohenna sitä vedellä tai maidolla. Tarkista maku.
Tarjoile pilkotun pekonin, paahdettujen siemenien tai raejuuston kanssa.

Sinikka N:n HERNEPIHVIT (laktoositon, gluteeniton, maidoton)

600 g pakasteherneitä
200 g keitettyä perunaa
1 hienonnettu sipuli
2 rkl perunajauhoja
3 munaa
1 dl paahdettuja auringonkukansiemeniä
1 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1/2 dl tuoretta hienonnettua minttua (kuivattukin käy, n. 2 tl)

Anna herneiden sulaa ja survo ne sauvasekoittimella murskaksi.
Kuori keitetty peruna ja raasta se. 
Paahda auringonkukansiemenet kuivalla pannulla. 
Kuullota sipuli öljyssä.
Yhdistä kaikki aineet sekaisin.

Kuumenna lettupannu, lisää koloihin öljyä ja nostele päälle hernemassaa kahdella lusikalla. Tasoita pinta ja paista molemmin puolin.

Lean levite

300 g voita
3 dl öljyä
3 dl vettä
2 tl suolaa

Sekoita kaikki ainekset keskenään esim. sauvasekoittimella. Levitettä voi maustaa myös oman maun mukaan yrteillä tai vaikka valkosipulilla.

Onnelin Saherkakku

150  g  Voita
200 g   Tummaa suklaata
2     dl   Sokeria
5           Munaa
2     dl   Vehnäjauhoja
2     rkl  Perunajauhoja
1     tl    Vaniljasokeria
1      tl   Leivinjauhetta

Täyte:  2  dl Aprikoosi-säilyke mehussa.( mehu kakunkostukkeeksi ja 
aprikoosipalat muusataan Bamiksilla)
Kuorrutus:  150  g Tummaa suklaata ja 0,5 dl kuohukermaa

Sulata suklaa ja jäähdytä.
Vaahdota munat ja sokeri , sekoita vaahtoon ensin jauhot joihin on 
sekoitettu leivinj.sekä vaniljasok. Lisää sulatettu suklaa  ja 
viimeiseksi  sulatettu voi.
Kaada taikina voideltuun vuokaa ja paista 175 ast, uunissa 1 h.
Jäähdytä kakku ja halkaise kahteen osaan ja kostuta,  lisää aprikoosi 
mössö väliin.  Levitä sulatettu kerma ja suklaa seos kakun päälle. Anna 
muhia jääkaapissa ainakin pari päivää.

Raijan mämmikakku

Pohja
150 g digestive keksejä
50 g voita
1/4 dl appelsiinitäysmehua
Täyte
5 liivatelehteä
2 dl vispikermaa
1 prk sitruunarahkaa
1/2 dl sokeria
3 dl mämmiä
1/4 dl appelsiinitäysmehua

Hienonna digestive keksit tehosekoittimella ja lisää sulatettu voi ja appelsiinitäysmehu. Painele seos irtopohjavuuan pohjalle (laita pohjalle leivinpaperi). Nosta pohja jääkaappiin jähmettymään. 
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 10 minuutiksi. Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja lisää siihen sitruunarahka, sokeri ja mämmi. Kiehauta appelsiinitäysmehu ja lisää siihen liivatelehdet. Sekoita kunnes liivatelehdet ovat kokonaan liuenneet nesteeseen. Kaada liivatelehti seos täytteen sekaan kokoajan sekoittaen. Kaada täyte pohjan päälle ja nosta jääkaappiin.
Anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään 3 tuntia, mielellään yön yli.

Tarun persikkajäädyke

4 annosta

Ainekset 
1 purkki eila sitruunarahkaa
2,5 dl kuohukermaa hyla
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
vajaa tölkki persikkaviipaleita

Ohjeet
Vaahdota kuohukerma, sokeri ja vaniljasokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sitruunarahka ja muusatut persikat.Sekoita. Seoksen ei tarvi olla aivan tasaista. Kaada hyydykevuokaan tai kakkuvuokaan ja laita päälle kansi, folio tai kelmu.Pakasta seosta väh. 4-5 h. Esim yön yli.Ota pehmenemään puoli tuntia ennen tarjoilua. Kumoa tarjoiluvadille.Vinkki!Saat määmmijäädykkeen, kun laitat persikoiden sijaan 100 g mämmiä.

Maritan kevyt kääretorttu

4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl Sunnuntai gluteenitonta jauhoseosta
1,5 tl leivinjauhetta

Hilloa

Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi seos pienissä erissä taikinan joukkoon. Sekoita varovasti ja vain sen verran kuin on tarvis, ettei munavaahto lässähdä. Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle ja paista 200 asteisessa uunissa 4-6 minuuttia.
Kaada pohja sokeroidun leivinpaperin päälle ja irrota toinen leivinpaperi. Anna jäähtyä.
Levitä pohjan päälle hilloa ja kääri tortuksi leivinpaperin avulla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti