Ihanan aurinkoisena tiistaina vietimme Marttojen ruokailtaa, kevyesti kevääseen. Vaikka eiväthän ne kaikki herkut niin kevyitä olleet, mutta onneksi sitäkin maistuvampia. Illan menu koottiin yhdessä. Jokainen halukas sai tuoda herkkuja pöytään, tai tulla maistelemaan toisten loihtimia ihanuuksia.
Tarjolla oli alkukeitoksi bataattikeitto, jota höystivät paahdetut pinjansiemenet, pekoni tai raejuusto. Suppilovahverorisoton kanssa nautimme sekasalaatista, johon oli löytynyt jo kevään ensimmäiset vuohenputket. Lisäksi pöydästä löytyi munakasrulla ja herkulliset hernepihvit. Sämpylöiden ja saaristoleivän päällä maistui itse tehty levite. Kyytipoikana maistelimme aroniamansikkamehua. Jälkiruuaksi saimme porkkanakiisseliä, jonka ohje muuten löytyy Marttojen Penninvenyttäjän keittokirjasta.
Kunnon ruuan jälkeen maistuukin kahvi ja tietenkin kahvikakut. Pääsiäisen muistoja pöytään toi mämmikakku ja raikkautta persikkajäädyke. Suklaan ystäville maistui sacherkakku. Lisäksi kevyttä kääretorttua, joka oli leivottu gluteenittomasta jauhoseoksesta.
Ruokaillan reseptit:
Sinika L:n sekasalaatti
vuohenputki
jäävuorisalaatti
villirucola
basilika
herne-maissi-paprika
tomaatti
punasipuli
leipäjuusto
Pilko ainekset sopivan kokoisiksi paloiksi ja sekota keskenään.
Leenan suppilovahverorisotto
5 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
1-2 sipulia
4 dl risottoriisiä
2,5 dl valkoviiniä
1 l kanalientä
600 g suppilovahveroita
(tai 25 g kuivattuja suppilovahveroita tai kanttarelleja tai herkkutatteja tai
mustiatorvisieniä)
suolaa ja valkopippuria
100 g parmesaanjuustoa
3 rkl mascarponea
3 rkl persiljaa
Valmista kanaliemi. Puhdista ja liota sienet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna öljy laakeassa kattilassa ja kuulota sipuleita kunnes ne ovat läpikuultavia. Lisää risottoriisi ja pyörittele hetki.
Lisää valkoviini ja anna
sen imeytyä riisiin. Lisää kanalientä kauhallinen kerrallaan. Sekoita hyvin ja
anna imeytyä ennen kuin lisäät uutta. Näin saat risottoon oikean rakenteen.
Paista sienet kuivalla
pannulla, kunnes neste on haihtunut. Lisää lopuksi voi. Mausta suolalla ja
valkopippurilla. Nosta sienet kypsän risoton sekaan.
Raasta parmesaani ja
lisää risoton joukkoon. Lusikoi mascarpone risoton sekaan. Viimeistele
persiljalla. Anna hautua kannen alla hetki ennen tarjoitua.
Vinkki: Risottoriisin
kuuluu olla mekein kypsää, al dente (hampaisiin tuntuvaa). Risoton rakenne on
kin löysää puuroa.
Paula bataattisosekeitto
4-5 isoa bataattia
1-2 sipulia
puolikas chili
öljyä
1 kasvisliemikuutio
2 dl kookosmaito
Kuori ja pilko bataatit ja sipulit. Kuulota sipuleita hetki kattilan pohjalla tilkassa öljyä. Lisää chili ja jatka kuulotusta hetki. Lisää lopuksi bataatit ja kääntele niitä öljyssä.
Kaada kattilan pohjalle
vettä sen verran, että se peittyy. Lisää kasvisliemikuutio. Keitä bataatit
kypsiksi kannen alla (vaikka vettä on vähän höyry kypsentää bataatit).
Soseuta bataatit ka
lisää kookosmaito. Jos keitto tuntuu liian paksulta ohenna sitä vedellä tai
maidolla. Tarkista maku.
Tarjoile pilkotun
pekonin, paahdettujen siemenien tai raejuuston kanssa.
Sinikka N:n HERNEPIHVIT (laktoositon, gluteeniton, maidoton)
600 g pakasteherneitä
200 g keitettyä perunaa
1 hienonnettu sipuli
2 rkl perunajauhoja
3 munaa
1 dl paahdettuja
auringonkukansiemeniä
1 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1/2 dl tuoretta
hienonnettua minttua (kuivattukin käy, n. 2 tl)
Anna herneiden sulaa ja survo ne sauvasekoittimella murskaksi.
Kuori keitetty peruna ja
raasta se.
Paahda
auringonkukansiemenet kuivalla pannulla.
Kuullota sipuli öljyssä.
Yhdistä kaikki aineet
sekaisin.
Kuumenna lettupannu,
lisää koloihin öljyä ja nostele päälle hernemassaa kahdella lusikalla. Tasoita
pinta ja paista molemmin puolin.
Lean levite
300 g voita
3 dl öljyä
3 dl vettä
2 tl suolaa
Sekoita kaikki ainekset keskenään esim. sauvasekoittimella. Levitettä voi maustaa myös oman maun mukaan yrteillä tai vaikka valkosipulilla.
Onnelin Saherkakku
150 g Voita
200 g Tummaa
suklaata
2 dl
Sokeria
5
Munaa
2 dl
Vehnäjauhoja
2 rkl
Perunajauhoja
1 tl
Vaniljasokeria
1 tl
Leivinjauhetta
Täyte: 2 dl
Aprikoosi-säilyke mehussa.( mehu kakunkostukkeeksi ja
aprikoosipalat muusataan
Bamiksilla)
Kuorrutus: 150
g Tummaa suklaata ja 0,5 dl kuohukermaa
Sulata suklaa ja
jäähdytä.
Vaahdota munat ja sokeri
, sekoita vaahtoon ensin jauhot joihin on
sekoitettu leivinj.sekä vaniljasok.
Lisää sulatettu suklaa ja
viimeiseksi
sulatettu voi.
Kaada taikina voideltuun
vuokaa ja paista 175 ast, uunissa 1 h.
Jäähdytä kakku ja
halkaise kahteen osaan ja kostuta, lisää aprikoosi
mössö väliin.
Levitä sulatettu kerma ja suklaa seos kakun päälle. Anna
muhia jääkaapissa
ainakin pari päivää.
Raijan mämmikakku
Pohja
150 g digestive keksejä
50 g voita
1/4 dl
appelsiinitäysmehua
Täyte
5 liivatelehteä
2 dl vispikermaa
1 prk sitruunarahkaa
1/2 dl sokeria
3 dl mämmiä
1/4 dl appelsiinitäysmehua
Hienonna digestive keksit tehosekoittimella ja lisää sulatettu voi ja appelsiinitäysmehu. Painele seos irtopohjavuuan pohjalle (laita pohjalle leivinpaperi). Nosta pohja jääkaappiin jähmettymään.
Laita liivatelehdet
likoamaan kylmään veteen n. 10 minuutiksi. Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja lisää
siihen sitruunarahka, sokeri ja mämmi. Kiehauta appelsiinitäysmehu ja lisää
siihen liivatelehdet. Sekoita kunnes liivatelehdet ovat kokonaan liuenneet
nesteeseen. Kaada liivatelehti seos täytteen sekaan kokoajan sekoittaen. Kaada
täyte pohjan päälle ja nosta jääkaappiin.
Anna kakun hyytyä
jääkaapissa vähintään 3 tuntia, mielellään yön yli.
Tarun persikkajäädyke
4 annosta
Ainekset
1 purkki eila sitruunarahkaa
2,5 dl kuohukermaa hyla
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
vajaa tölkki
persikkaviipaleita
Ohjeet
Vaahdota kuohukerma,
sokeri ja vaniljasokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sitruunarahka ja muusatut
persikat.Sekoita. Seoksen ei tarvi olla aivan tasaista. Kaada hyydykevuokaan
tai kakkuvuokaan ja laita päälle kansi, folio tai kelmu.Pakasta seosta väh. 4-5
h. Esim yön yli.Ota pehmenemään puoli tuntia ennen tarjoilua. Kumoa
tarjoiluvadille.Vinkki!Saat määmmijäädykkeen, kun laitat persikoiden sijaan 100
g mämmiä.
Maritan kevyt kääretorttu
4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl Sunnuntai
gluteenitonta jauhoseosta
1,5 tl leivinjauhetta
Hilloa
Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi seos pienissä erissä taikinan joukkoon. Sekoita varovasti ja vain sen verran kuin on tarvis, ettei munavaahto lässähdä. Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle ja paista 200 asteisessa uunissa 4-6 minuuttia.
Kaada pohja sokeroidun
leivinpaperin päälle ja irrota toinen leivinpaperi. Anna jäähtyä.
Levitä pohjan päälle
hilloa ja kääri tortuksi leivinpaperin avulla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti