maanantai 12. marraskuuta 2018

Arkiruoka on järkiruokaa


Tiistaina vietettiin hieman epänormaalia ruokailtaa. Ruokaillan aiheena oli marttojen teeman mukaisesti arkiruoka on järkiruokaa ja saimmekin maistella muutamia herkulliasia arkiruokia. Arkiruuat meille tarjosivatkin kypsään ikään ehtineet päivänsankarit Marjatta ja Terttu.

Illan aikana nautimme runoesityksistä ja jaoimme yhteisiä ruokamuistoja. Marjatta ja Terttu olivat  valmistaneet meille kurpitsakeittoa, kurpitsasämpylöitä, eläkeläisrieskoja ja puolukkapiirakkaa. Ruokien reseptit löytyy alta. Oli muuten herkullista ja maha pinkeänä sai lähteä kotia kohti.

Kurpitsakeitto

n 500 g talvikurpitsaa kuorittuna kuutioina
voit myös kayttää kesäkurpitsaa
7 d l vettä
1 kasvis- tai kanliemikuutio
2-4 jauhoista perunaa (esim. Wan Gogh) (300 g)
2 (250 g) porkkanaa
pala palsternakkaa
2 - 3 sipulia tai purjoa
pala varsiselleriä
rypsiöljyä
1 prk Koskelaskija Cheddar sulatejuustoa
(Jos haluat voit valmiiseen keittoon lisätä kinkkukuutioita tai mahdollisesti purkkilihaa)

Valmistus:
Ota n 3 l vetoinen teräskattila. lorauta kattilanpohjalle rypsiöljyä
Kuutioi kurpitsa ja perunat. Suikaloi juurekset ja silppua sipuli sekä varsiselleri.
Kuumenna rypsiöljy kattilassa ja lisää suikaloidut ja slputut kasvikset.
Freesaa kasvikset ja anna hautua omassa liemessä miedolla lämmöllä n 10 min.
Lisää vesi kiehuvana ja liemikuutio sekä perunakuutiot.
Anna keitokset kypsyä muhimalla 15 minuuttia ja lisää sitten kurpitsa kuutiot ja anna edelleen kypssyä niin, että kasvikset näyttävät soseutuvan. (Jos sinulla on kurpitsaa valmiina soseena lisää kurpitsasose hautuneiden kasvisten joukkoon.)

Viimeistely:
Soseuta kasikset (ja lihakuutiot) tehosekoittajalla. Lisää tuorejuusto ja mahdollisesti tilkka kermaa. Mausta kevyesti musta- ja valkopippurilla, inkivääri viimeistelee maun.
Ethän heittänyt kurpitsansiemeniä hukkaan!! Kuivaa ne ja jauha ja käytä, joko säpylöihin tai keiton joukkoon


Helpompi tapa valmistaa keitto
Ota kaupan pakastealtaasta suikalekasviksia, freesaa ne ja pakaste peunakuutioita. Kesäkurpisa on myös mainio keittoon

Kurpitsasämpylät (25 kpl)
400 g kurpitsaa kuutioina keitä kypsäksi ja soseuta
4 dl kädenlämpöistä vettä
50 g hiivaa
2 rkl siirappia
2 tl suolaa
8 dl sämpyläjauhoja
1/2 " rypsiöljyä

Voiteluun 1 kpl muna
(pinnalle kurpitsa siemeniä)

Alusta taikina. Pyöritä kohonnut taikina sämpylöiksi.
Voitele kohonneet säpylät munalla.
Paista kohonneet sämpylät 225 asteessa uunissa keskitasolla n 12 min.

Eläkeläisen rieska
2 dl riisiä
3 " vettä
50 g voit tai Sunnutai juokseva
tai Keiju rypsi

keitä 10 min

1/2 l maitoa
3 dl kaurahiutaleita Tavallisia
tai Gl Semperin
1 2 dl: kermaviili
2 munaa
2 tl suolaa

Yhdistä kaikki aineet. Vuoraa uunipelti
leivinpaperilla ja kaada taikina pellille
paista 200 asteessa

Puolukkapiirakka
100 g voita sulatettuna
4 kananmunaa
2 dl sokeria
200 g kermaviiliä
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
5 dl puolukoita
muruseos
75 g voita
1 dl sokeria
1,5 dl ruisjauhoja

Sulata rasva ja anna jäähtyä. Vatkaa munat ja sokeri kevyesti vaahdoksi. Lisää kermaviili, rasva ja keskenään sekoitetut kuivat aineet.
Valmista muruseos. Sulata voi ja lisää joukkoon sokeri ja ruisjauhot.
Levitä taikina uunipellille (n. 30X40 cm) leivinpaperin päälle. Ripottele pinnalle marjat ja muruseos.
Paista 200 asteisen uunin alatasolla n. 25 minuuttia.

Pullakranssi
5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 dl sokeria
1 kananmuna
1-1,5 rkl kaardemumaa
1,5 tl suolaa 12-14 dl vehnäjauhoja
200 g voita tai margariinia

täyte
100 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
2 rkl kanelia tai kaakaojauhetta ja suklaarouhetta

pinnalle
kananmunaa
raesokeria

Valmista pullataikina.
Jaa taikina kahteen osaan ja kauli levyksi (30*65 cm). Levitä täytteet levylle ja kääri rullalle pitkältä sivulta. Nosta rulla pellille leivinpaperin päälle kranssiksi tai pitkoksi. Leikka pinta noin sentin viipaleiksi, jotka ovat vielä pohjasta yhdessä. Taita viipaleet vuorotellen oikealle ja vasemmalle. Kohota kranssia ja voitele se kananmunalla. Ripottele pinnalle raedokeria. Paista uunin alimmalla tasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti